Henter indhold...

Webtilgængelighed

Læs om webtilgængelig for Socialkompas

Socialkompas.dk er for alle, og vi opfordrer altid alle uanset køn, alder, etnicitet, nationalitet, social baggrund, seksuel orientering, handicap og religiøst eller politisk ståsted til at anvende portalen til enten selv at finde et tilbud, som hjælper i aktuel livssituation, eller til at synliggøre tilbud (inden for portalens retningslinjer). Ambitionen er at vise bredden i tilbud fra kommuner og frivillige foreninger og inspirere mennesker til at finde netop det tilbud, der matcher deres aktuelle livssituation, og hvor de kan opleve en positiv forskel ift. deres egen eller pårørendes situation. 

Vedkommende information

En helt central udfordring er at inkludere relevante informationer i tilbud/opslag. Socialkompas.dk er til for alle mennesker, fx også psykisk sårbare mennesker bl.a. fordi det kan opleves som mere trygt, at kontakten foregår online til at starte med, men alt efter udfordring kan personer fra denne gruppe blive tilbageholdende, hvis de fx ikke ved, hvor mange personer de skal forholde sig til. Samtidig er det centralt for personer med fysiske udfordringer som fx kørestolsbrugere, at de ved, om der fx er adgang til offentlig transport eller elevator. Det er egentlig simpel information, men noget der gør en stor forskel for nogle, hvorfor vi opfordrer til at inkludere det i opslag.

Webtilgængelighed

Webtilgængelighed handler om de principper og teknikker, man skal følge, når man udvikler websteder, apps og andre tekniske løsninger, så de kan bruges af alle, herunder brugere med handicap. Der er fire overordnede principper i loven om webtilgængelighed. Principperne er: Opfattelig, anvendelig, forståelig og robust. De kommer fra standarden WCAG 2.1, og de dækker for eksempel over (Digitaliseringsstyrelsen, 2019):

  • at billeder gøres opfattelige for skærmlæserprogrammer ved at tekstliggøre billederne
  • at webstedet er anvendeligt for brugere, der bruger tastatur og ikke mus
  • at en digital selvbetjeningsløsning er forståelig ved at tilbyde fejlforslag og instruktioner ved indtastning af fejl
  • at webstedet er robust ved at benytte kodning korrekt, så brugerens værktøjer kan fortolke dem ensartet.

Socialkompas.dk aspirerer mod at leve op til WCAG3.

Ambition: Lige adgang for alle

I forbindelse med udviklingen af Socialkompas.dk har tilgængelighed været et centralt arbejdsområde og der er en ambition af leve op til WCAG3. På Socialkompas.dk er vi bevidste om, at vi ikke er i mål, med tiltag vil løbende blive indført i takt med, at de bliver udviklet, og økonomien kan bære det. Socialkompas.dk er et nonprofit projekt, og derfor arbejder vi også løbende på at fundraise til tekniske tilpasninger, som vil forbedre tilgængeligheden.

Det er vores ambition at alle mennesker inkl. mennesker, som lever med psykisk, fysisk eller intellektuelt handicap, funktionsnedsættelse eller kronisk sygdom, skal kunne anvende Socialkompas.dk på lige fod. Det kræver både teknologiske tilpasninger, men er også en kommunikationsopgave, som kræver kontinuerlig opfordring til oprettede om vedkommende information i alle opslag/tilbud.

Tilgængelighedserklæring

I september 2018 vedtog EU et nyt webtilgængelighedsdirektiv (Web Accessibility Directive, WAD), som kræver, at alle offentlige organer i EU-medlemsstaterne offentliggør en tilgængelighedserklæring på deres websites. Det gælder for statslige, regionale og kommunale myndigheder. Selvom Socialkompas.dk i udgangspunktet ikke er forpligtet, så aspirerer vi dog mod at være så tilgængelige som mulige og sigter efter WCAG3.

Feedback er altid velkommen

Socialkompas.dk er i konstant udvikling, og vi vil være bedre til tilgængelighed. Men vi er samtidig også et nonprofit projekt med et stramt budget, hvori vi forsøger at opprioritere webtilgængelighed, samtidig med at ingen af personerne bag projektet selv lever med nogle af ovennævnte udfordringer. Derfor sætter vi altid pris på feedback og gode idéer til, hvordan Socialkompas.dk kan blive endnu mere tilgængelig. Vi hører også meget gerne fra dig, som har erfaringer med selv at øge webtilgængeligheden på en hjemmeside. Du kan finde vores kontaktoplysninger på vores kontaktside.

Fandt du ikke det du søgte, eller opdagede du fejl ved et opslag?

Skriv til os
Kontakt os

Socialkompas i Vejen Kommune administreres af Huset - Frivilligcenter Vejen

Huset - Frivilligcenter Vejen Vejen Kommune
Top